“Czy mam zdrową relację z jedzeniem”? – podsumowanie warsztatów
W każdy czwartek od dnia 28 lipca do końca sierpnia 2022 roku w godz. 18.00-20.00 w Gminie Łomazy odbywały się bezpłatne konsultacje online z dietetykiem i psychoterapeutą Kamilą Demczuk.
Mieszkańcy naszej Gminy, którzy byli zainteresowani tematem zdrowego żywienia, otrzymali indywidualne wskazówki na temat tego, czym jest zdrowa relacja z jedzeniem, jak wprowadzić zdrowe nawyki, jak być uważnym na siebie i swoje potrzeby, emocje. Każda osoba, która zapisała się na dyżur, dostała szczegółowe wskazówki i wsparcie."
“Czy mam zdrową relację z jedzeniem”?
Zapraszam serdecznie do refleksji na temat naszej relacji z jedzeniem, czyli o tym CO i JAK jemy. Czy zdrowo? szybko? wolno? uważnie? nieuważnie? restrykcyjnie? w emocjach? z nudy?
Warto poznać i zrozumieć lepiej swoje nawyki oraz, w razie potrzeby, zamieniać je na zdrowsze.
Odpowiedzmy sobie na kilka pytań:
- “Czym jest zdrowa relacja z jedzeniem?”
- “Jaka jest moja relacja z jedzeniem?”
- “Jakie są moje żywieniowe nawyki?”
- “Jak kształtować nawyki żywieniowe naszych dzieci?”
Ważnym elementem zdrowej relacji z jedzeniem jest nasza świadomość. Świadome jedzenie jest podejściem, dzięki któremu jesteśmy w stanie poznać i wsłuchać się w potrzeby własnego organizmu, oddzielając jedzenie od realizacji innych potrzeb. Oto kilka ważnych wskazówek, które pomogą nam zadbać o zdrową relację z jedzeniem:
- Zanim zjesz cokolwiek upewnij się, że odczuwasz głód fizjologiczny, któremu może towarzyszyć “burczenie” w brzuchu, ssanie w żołądku. Jeśli nie, być może sięgasz po jedzenie w celu zaspokojenia głodu o charakterze emocjonalnym.
- Jedząc korzystaj ze wszystkich zmysłów. Bądź obecny. Przyjrzyj się temu, co masz na talerzu. Jedz powoli, zwracaj uwagę na zapach, smak, wygląd jedzenia.
- Pozbądź się wszelkich dystraktorów w postaci telewizora, internetu czy kolorowych czasopism. Według badań, spędzając czas przed telewizorem zjadamy o 14% więcej. Robienie kilku rzeczy naraz zaburza naszą koncentrację i nie pozwala na świadome skupienie uwagi na jednej czynności. Otoczenie w jakim spożywamy posiłki w znaczący sposób wpływa na nasze zadowolenie oraz świadome jego konsumowanie.
- Planuj co i kiedy zjesz. Organizując dzień weź pod uwagę przerwy na jedzenie, aby mieć czas na zaspokojenie głodu, niwelując inne niż fizyczne przyczyny sięgania po jedzenie.
- Obserwuj, kiedy już jesteś najedzony. Po czym stwierdzisz, po czym poznasz, że jesteś najedzony? Czy po bodźcach zewnętrznych (koniec przerwy w pracy, skończyło się jedzenie, koledzy przestali jeść) czy też wewnętrznych (odczucie nasycenia, samopoczucie, głód lub pragnienie)? Sygnały z ciała pomagają bardziej kontrolować nasze potrzeby jedzeniowe, kieruj się więc tym, co się dzieje z Twoim organizmem, a nie czynnikami zewnętrznymi.
- Jedz przy stole, nie w biegu. Jedząc prosto z dużej torby (np. chipsów) zjadamy dużo więcej.
- Jeśli już podjadasz, to zdrowo. Kontroluj niepotrzebne ucieczki w jedzenie za pomocą zdrowych przekąsek.
- Jedz wolniej.
Powyższe wskazówki pozwolą nam o zadbanie o zdrową relacje z jedzeniem, aby spełniało ono swoją główną potrzebę, czyli karmiło nasz organizm, dostarczało energii do codziennych zadań oraz przyczyniało się do zdrowia naszego organizmu.